Helende verhalen

Een helend verhaal is een op maat geschreven verhaal dat een positief beeld van het kind schetst. Het schept nieuwe mogelijkheden of oplossingen voor het overwinnen van een angst, onzekerheid of probleem. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bang zijn bij het slapen gaan, spanningen op school of onzekerheden of angst bij zwemlessen. Kinderen pikken dit vaak meteen op en veranderen hierdoor vaak hun eigen gedrag.

Interesse? Ik maak helende verhalen op maat. 

Helpertjes

Tijdens een bezoek aan het antroposofisch consulatie bureau (voorjaar 2014) viel mijn oog op het boekje ‘helende verhalen voor kinderen’ van Paul Liekens. Mijn oudste zoon (toen 7) plaste vaak nog in zijn bed. Ik bladerde het boekje door en las een verhaal over hetzelfde thema. Zo raakte ik geïnspireerd om zelf ook een verhaal voor hem te maken.

Op een avond zei ik hem, dat ik begreep dat hij het naar vond, dat er steeds ongelukjes gebeurden. Ik vertelde hem dat er in zijn buik allemaal helpertjes zitten. Omdat hij overdag al zoveel andere dingen aan zijn hoofd heeft, denken sommige helpertjes hem ’s nachts te helpen door zijn plasje door te laten, ipv op te houden. Nu is het tijd om die helpertjes vriendelijk te bedanken en uit te leggen, dat hij het niet fijn vindt als zijn bedje s’ morgens nat is. Dat de helpertjes vanaf nu boven de wikkel moeten blijven. (Ik had een tip gekregen van de arts van antroposofisch consulatie bureau om een wikkel met St Jans olie te maken en die om zijn bekken te binden, zodat hij meer bewustzijn in zijn bekken kreeg).

Zo eenvoudig was het verhaal eigenlijk. Na een paar weken waren er geen ongelukjes meer. En na drie maanden, vroeg hij zelf of ik nog een tekening wilde maken van de helpertjes. Dat ontroerde me nog het meest. Het verhaal was dus echt binnengekomen.